Ben jij een druif of een rozijn?

Je bent het in de reclamespots al wel eens tegengekomen, een matrassenverkoper die laat zien hoeveel vocht we ’s nachts verliezen en in de matras terecht komt.

Met andere woorden, we staan ’s morgens allemaal een beetje uitgedroogd op. Het is dan ook logisch dat dat vocht weer aangevuld moet worden om een goede gezondheid te behouden.

Ben jij een rozijn of een druif?

Al je lichaamscellen (en je hebt hier 37,2 biljoen exemplaren van in je lijf!) bestaan voor 65 tot 90% uit water. Je kunt ze vergelijken met druiven. Een nat goedje vanbinnen met een membraan eromheen. In deze cellen vinden AL je lichaamsprocessen plaats. Er wordt een stof doorheen het membraan naar binnen gebracht, daar wordt die stof verwerkt tot een andere stof om vervolgens weer uit de cel getransporteerd te worden naar de eindbestemming. Net zoals een houtbedrijf. Je steekt langs de ene kant een ruw stuk hout in de machine, en op het einde van de rit komt er een mooi afgewerkt meubel uitgerold. Zoveel te beter deze machine werkt, zoveel te mooier je meubel zal zijn.

En hier komt het: een cel kan alleen maar optimaal werken als hij voldoende water bevat.

Een cel die te weinig water bevat begint meer op een rozijn te lijken in plaats van op een sappige druif. Het membraan wordt stugger waardoor er te weinig voedingsstoffen in en uit de cel kunnen gebracht worden. Binnen in de cel is er ook te weinig water aanwezig om de omzettingsprocessen goed te laten verlopen. Resultaat: onvoldoende eindproducten met een lage kwaliteit. Eindresultaat: er ontstaan gezondheidsklachten! Deze beginnen klein, met een duf hoofd, verwardheid, vermoeidheid bij het opstaan, vermoeide spieren,…, maar een chronisch tekort aan water kan op termijn leiden tot grotere gezondheidsproblemen.

Gelukkig is dit hele rozijnenverhaal op een zeer makkelijke manier te vermijden: drink voldoende water! Minstens 2 liter/dag.

Om je lichaam een kick start te geven drink je ’s ochtends op nuchter maag 1-2 glazen water (lauw of op kamertemperatuur). Zoals ik in het begin heb vermeld – ’s nachts drogen we wat uit. Door ’s ochtends 1-2 glazen water te drinken, wordt dit verlies onmiddellijk aangepakt en krijgen je organen, spieren, hersenen en botten een mooie start van de dag. Meer nog, door water te drinken op nuchtere maag ontgift je de afvalstoffen die ’s nachts zijn vrijgekomen via de urine en geef je het lymfesysteem een flinke boost waardoor ook je afweer sterker wordt.

Tip: Pimp je water met een smaakje als je eens wat anders wil: Neem 1 liter water, pers er een citroen in uit en doe er enkele blaadjes munt bij.

Wat met koffie?

Koffie heeft een uitdrogend effect op je lichaam. Drink je 1 kop koffie, dan heb je 1 kop water nodig om het uitdrogend effect van de koffie op te vangen. Als we dit in een rekensommetje gieten betekent dit:

1 kop koffie + 1 kop water = 0. Je hebt dan nog geen extra vocht toegevoegd aan je lichaam. Daarom doe je er goed aan om (indien je de koffie toch niet kunt laten) 2 tot 3 glazen water te drinken bij je koffie.

Over de schrijver
Acupuncturist, orthomoleculair deskundige en bioresonantietherapeut.
Reactie plaatsen