Orthomoleculair voedingsadvies

ORTHOMOLECULAIR VOEDINGSADVIES

De orthomoleculaire voedingsleer gaat ervan uit dat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden van voedingsstoffen niet voldoende zijn. Zelfs bij een evenwichtig voedingspatroon volgens de klassieke adviezen, krijgt het lichaam lang niet genoeg essentiële voedingsstoffen binnen.

De klassieke voedingsleer houdt immers geen rekening met bepaalde factoren die een sterke invloed hebben op het nutriëntgehalte in voeding. Verarming van de bodem waarin voedsel wordt gekweekt, ‘vervuiling’ van de voeding met additieven zoals kleur- en smaakstoffen en bewaarmiddelen, milieuverontreiniging in lucht, water en bodem, onnatuurlijke bereidingswijzen, genetisch gemanipuleerd voedsel,… Daardoor is de opname van onder andere vitaminen, mineralen en sporenelementen zelfs bij wat geldt als een gezond voedingspatroon onvoldoende.

Orthomoleculaire voedingsleer is erop gericht zoveel mogelijk essentiële nutriënten op te nemen, en zo weinig mogelijk schadelijke stoffen. De optimale hoeveelheden essentiële voedingsstoffen liggen veel hoger dan die voorgeschreven in de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden. In de eerste plaats wordt gewerkt met voeding, maar in orthomoleculaire voedingsadviezen zullen bij zware tekorten of disbalans ook supplementen van vitaminen, mineralen, aminozuren, essentiële vetzuren of probiotica opgenomen worden, naast de raadgevingen over voedingspatroon.

Op basis van de resultaten van de bioresonantietest wordt specifiek voor elke patiënt vastgesteld welke waarden te laag of te hoog zijn en via voeding en supplementen moeten worden aangepakt. Erfelijke factoren, levensstijl, stress, milieu-invloeden en dergelijke zorgen er immers voor dat elk lichaam anders reageert op voeding en andere behoeften heeft. Wat voor de ene persoon zeer gezond is, kan voor de andere ziekmakend zijn. Bij een vermoeden van voedselovergevoeligheden worden deze ook opgespoord.

 

 

 

 

VOEDINGSADVIES BIJ FERTILITEIT 

Onze fertiliteitsbehandelingen zullen ook steeds een luik bevatten met voedingsadvies. Met correcte voeding en de inname van voldoende essentiële nutriënten zal het lichaam zich in een optimale toestand bevinden. Dit helpt bij de conceptie en tijdens de zwangerschap. Er wordt tijdens de preconceptie voor het correcte voedingspatroon gezorgd om u de hoogste kansen op zwangerschap te geven, en tijdens de zwangerschap om de weerstand en vitaliteit van moeder en kind optimaal te houden.

De basis voor de gezondheid van het kind wordt door beide ouders gelegd en dit reeds enige tijd voor de bevruchting. Zo heeft een zaadcel 100 dagen nodig om te rijpen. De eicellen zijn reeds aanwezig bij de geboorte van de vrouw, maar zullen 3 maand voor de ovulatie aan een rijpingsproces beginnen. Stress, giftige stoffen, verminderde opname van voedingsstoffen, minder dan optimale werking van lever en darmflora enz. schaden de gezondheid van cellen die in ontwikkeling zijn. Dus een gezonde levensstijl en voedingspatroon is niet alleen belangrijk tijdens de zwangerschap, maar ook – en vooral – erg belangrijk vóór de zwangerschap. Zoals een huis enkel staat wanneer de fundamenten stevig zijn, is het ook moeilijker om een gezond kindje te maken uit cellen met een mindere kwaliteit. 

Een verminderde opname van de juiste voedingsstoffen, om welke reden dan ook, zal vaak een verminderde kwaliteit van de cellen (ook eicellen en zaadcellen) tot gevolg hebben, een disbalans veroorzaken in de hormoonhuishouding en dus een vlotte bevruchting in de weg staan.

Met de rijpingstijd van de zaadcellen en eicel in het achterhoofd raden we je aan om minstens drie maanden voor een geplande zwangerschap te starten met een gezonde levensstijl en voedingspatroon (optimaal is zes maanden). Hoe begin je aan een gezonde levensstijl en welke specifieke voedingsstoffen zijn belangrijk om je vruchtbaarheid te verhogen? Dit kom je te weten via onze cursussen die op regelmatige basis gegeven worden en/of via individuele consultaties. Meer info hieromtrent vind je op www.vruchtklaar.be. 

Contactinformatie

© Groepspraktijk Bon-Bini. All rights reserved