unknown-2

Een verhaalt over beestjes, allemaal beestjes!

In onze darmen wonen miljarden bacteriën. Samen vormen zij een mooi gebalanceerd ecosysteem. In een gezonde darm horen verschillende soorten aanwezig te zijn, en van elke soort een bepaald aantal. Dit zijn de residente bacteriën, ofwel degene die er blijven wonen. Je kan het vergelijken met een dorp. Een dorp telt bijvoorbeeld 1000 inwoners, 2 slagers, 2 bakkers, 10 politiemannen, 2 dokters. Als er plots 50 slagers zich zouden vestigen in het dorp, dan is de balans weg en ontstaat er wrevel. Dus niet alleen de soort is belangrijk, maar ook hoeveel er van elk aanwezig zijn.

 

Naast de residente bacteriën zijn er ook nog de transiënte bacteriën. Dit zijn de bacteriën die we minder graag zien. Ze mogen gerust door onze darm passeren, eventueel eens een nachtje blijven overnachten, maar ze mogen zich zeker en vast niet huisvesten. Wanneer deze bacteriën de overhand nemen, beginnen de problemen. Zij verteren ons voedsel namelijk op een andere manier dan de ‘goede’ bacteriën. Ze produceren vervelende afvalstoffen en maken geen B vitamines aan (wat de goede bacteriën wel doen). Verder zijn het behoorlijke agressievelingen die niet alleen ons voedsel verteren, maar ook kleine gaatjes maken in het darmslijmvlies. Ons darmslijmvlies is aan elkaar geweven tot één geheel door de ‘tight junctions’. Je kan de tight junctions vergelijken met het cement die tussen de bakstenen zit. Wanneer de tight junctions afgebroken worden, ontstaat er een leaky gut (lekkende darm).

 

 

Het vervelende van een leaky gut is dat voedsel, bacteriën, enz… nu rechtstreeks in de bloedbaan terecht kunnen komen. Omdat dit ‘vreemd’ is voor het lichaam, gaat het lichaam hier antistoffen tegen aanmaken. Zo kunnen er voedselintolleranties, immuniteitsproblemen, ontstekingen verspreid over het lichaam, een malabsorptie van je voedsel en een negatieve invloed op de bloed-hersenbarière ontstaan.

Als iemand een voedselintollerantie of andere klachten heeft die ontstaan zijn door een verkeerde darmflora of leaky gut, mag een behandeling niet alleen bestaan uit het vermijden van de desbetreffende voedingsmiddelen. Maar vooral uit het herstellen van de tight junctions en de darmflora.

Leuk dat je dit wil delen!